Gebouw

Groei mee met De Premier

De Premier wordt een opvallend groen en duurzaam appartementengebouw in Leiden Zuidwest, met drie blokken van verschillende vorm. Het hoogste blok aan de kruising Churchilllaan/ Vijf Meilaan krijgt ongeveer 21 woonlagen en heeft een stoere, stedelijke uitstraling die het karakter van de Churchilllaan als stadsboulevard versterkt. Aan het kruispunt is het gebouw 70 meter hoog. Het lage blok, de “basement”, aan de zijde van de Eduard van Beinumstraat en de Rigolettohof, heeft 1 tot 7 woonlagen. Het heeft een kleinschaliger karakter en sluit aan bij de achter gelegen bebouwing.

Van Rhijn Projectontwikkeling heeft het gebouw samen met BBHD Architecten en Copijn (specialist in het creëren van stedelijk groene leefomgevingen) een optimale groene leefomgeving gecreëerd die bijdraagt aan de biodiversiteit en de ecologie in een stedelijke omgeving.

Ontwikkelaar

  • Van Rhijn Projectontwikkeling

Architect

  • BBHD architecten, Alkmaar

Voorzieningen

  • Ca. 950m²

Aantal woningen

  • Circa 300-350 appartementen

Aan deze impressies kunnen geen rechten worden ontleend.

Gebouw

De woningen: een gevarieerd aanbod

Op de plaats van een voormalig onderwijsgebouw van MBO Rijnland verschijnt de komende jaren een nieuwe, aantrekkelijke woonlocatie: De Premier. Dit duurzame, groene appartementengebouw biedt een gevarieerd aanbod van 300 tot 350 appartementen, een mix van vrijesector-, starters- (minimaal 20 %) en sociale (huur)woningen (minimaal 30 %). De appartementen verschillen in oppervlakte en aantal kamers.

Gebouw

Voorzieningen: De Premier biedt meer

Op de begane grond aan de zijde van de Vijf Meilaan en Churchilllaan is ruimte voor maatschappelijke en/of commerciële voorzieningen, zoals een huisarts of fysiotherapiepraktijk, fietsenmaker of administratiekantoor (geen winkels).
De Premier krijgt een ruime gemeenschappelijke daktuin met een deels openbaar karakter, waar (buurt)bewoners kunnen genieten van het groen en het uitzicht. En natuurlijk kun je elkaar ontmoeten voor een praatje of spelletje. Tot slot komt onder het gebouw een inpandige parkeergarage en een gemeenschappelijke fietsenstalling. Het duurzame gebouw is daarnaast voorzien van zonnepanelen en warmtepompen.

overzicht blokken 01

Gebouw

Stedenbouwkundig ontwerp

Om te voor zorgen voor een goede stedenbouwkundige inpassing is het gebouw opgedeeld in 3 bouwmassa’s. De eerste bouwmassa is het basement, deze staat op de grond en heeft 1 tot 7 bouwlagen. Het basement is aan de Eduard van Beinumstraat en Rigolettohof meer opgedeeld, waardoor het aan deze zijde een kleinschaliger karakter krijgt. De opdeling geeft ook een interessante beleving van het gebouw vanaf de straat (eyeline). Op deze manier ontstaat aan de buurtzijde van het gebouw de gewenste overgang naar de bestaande bebouwing van de buurt. Aan de Churchilllaan toont het basement zich met 7 bouwlagen als schijf, passend bij de al bestaande schijfvormige bebouwing aan de Churchilllaan. Het gebouw kent hier een meer stoer stedelijke uitstraling wat het karakter van de Churchilllaan als stadsboulevard zal gaan versterken.